K niektorým otázkam multikultúrnosti a školskej inklúzie v kontexte slovenskej sociálnej pedagogiky - V. Cabanová (Czech Pedagogical Society, 2007)
Slovenská spoločnosť s vysokým podielom národnostných a etnických skupín a s ich dlhoročnou koexistenciou je de facto už desaťročia multietnickou spoločnosťou. Význam pôsobenia tejto dimenzie pre spoločenský život ešte narastá, ak si uvedomíme, že jedinečná kultúra je atribútom nielen celých národov a etnických skupín, ale i menších svetonázorových, rodových a iných zoskupení existujúcich v rámci jednej spoločnosti. Každá kultúra, ale i jednotlivé subkultúry v spoločnosti sú originálne, majú špecifické identifikačné znaky, ktorými sa navzájom od seba odlišujú. V slovenskej spoločnosti dochádza v poslednom desaťročí aj následkom zavedenia niektorých krokov ekonomickej reformy k výraznejšiemu prehlbovaniu sociálnych a kultúrnych rozdielov medzi skupinami obyvateľstva. Prejavy týchto rozdielov sa zvýrazňujú v školskom prostredí medzi žiakmi z rôznych kultúr, kultúrne a sociálne rozdiely sťažujú zaškoľovanie a prispievajú k sociálnej exklúzii.