Eduard Tregler - S. Syrková (Czech Pedagogical Society, 2008)
Příspěvek vychází z tématu mé disertační práce Eduard Tregler - osobnost ve vývoji varhanní hudby a pedagogiky. Vzhledem ke studiu na pedagogické fakultě je jeho podstatou Treglerova práce pedagogická. Představuji v něm Eduarda Treglera (1868-1932) nejen jako koncertního varhaníka a hudebního skladatele, ale především jako pedagoga varhanické školy a konzervatoře v Brně. A právě zde vychoval Tregler v letech 1913-1932 řadu varhaníků, jejichž vedením nebo pedagogickým působením jejich žáků vyrostla současná generace brněnských varhaníků.