Typy a způsoby užívání výukových zdrojů žáky osmých tříd základních škol - Aleš Bednárek; Gabriela Mynářová; Marek Václavík; Iva Červenková (Charles University, 2021)
Článek prezentuje výsledky empirického výzkumu zaměřeného na užívání výukových zdrojů žáky 2. stupně základních škol ve vyučovacích hodinách a při domácí přípravě. Příspěvek si klade za cíl popsat výukové zdroje, se kterými žáci pracují a představit způsoby užívání těchto výukových zdrojů. Dále vyhodnotit tendence v oblasti jejich užívání s ohledem na pronikání digitálních technologií do mnoha oblastí žákova učení. Výzkum je metodologicky založen na kvalitativním designu. Byly provedeny hloubkové rozhovory s dvaceti respondenty osmých tříd základních škol. Data byla následně kódována, analyzována a interpretována směrem k cílům a výzkumným otázkám. Empirický výzkum ukázal, že žáci pracují s rozmanitými výukovými zdroji. Ve školním učení žáka klíčovou roli stále hraje tištěná učebnice a se zdroji pracují žáci samostatně. V domácí přípravě žáka pak zápisky v sešitu a internet. Digitální zdroje jsou běžnou součástí žákova učení ve škole i v domácí přípravě, nikoliv však převažující. Existuje odlišnost ve způsobech užívání zdrojů ve škole a v domácí přípravě.   Výsledky výzkumu potvrzují tendence v oblasti užívání výukových zdrojů na 2. stupni základních škol. Charakterizuje je různorodost. Ve škole jsou digitální zdroje používány jako doplněk ke zdrojům tištěným. V domácí přípravě žáka hrají zásadní roli zdroje psané.