Închidere percutană a unei hernii posttraumatice de perete abdominal - Maria Popescu; Gabriel Drăgan (Amaltea Medical Publishing House, 2021)
Herniile de perete abdominal posttraumatice sunt extrem de rare și se produc prin impactul peretelui cu un obiect ce nu străpunge tegumentul, dar are suficientă forță pentru a disocia structurile musculo-aponevrotice subiacente. Unul din cele mai frecvente mecanisme de producere în populația pediatrică este lovitura cu ghidonul de bicicletă. Vă prezentăm cazul unui pacient de sex masculin în vârstă de 13 ani diagnosticat cu hernie posttraumatică prin lovitură cu ghidonul de bicicletă la nivelul hemiabdomenului drept, prin examinare CT. Procedura chirurgicală aleasă a fost repararea peretelui abdominal folosind fire introduse prin manieră PIRS (percutaneous internal ring suturing) asistată laparoscopic. Evoluția cazului a fost fără complicații postoperatorii.