EXPRESIA ENZIMELOR GLUTATIONICE ÎN ŢESUTUL SPLENIC ESTE INFLUENȚEATĂ DE DERIVAȚII TIOSEMICARBAZIDEI - Lilia ANDRONACH; Valeriana PANTEA; Aurelian GULEA; Inna ȘVET; Sergiu GHINDĂ; Elena PRIVALOVA; Valentina SMEȘNOI; Valentin GUDUMAC (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Administrarea unor baze heterociclice Schiff noi și complexelor lor cu cuprul (II), derivați ai tiosemicarbazidei induce influenţe variate asupra activității enzimelor glutation-dependente în țesutul splenic. Este evidentă acţiunea selectivă acompușilor studiați asupra expresării enzimelor glutationice care se manifestă prin tendinţă de diminuare nesemnificativăa glutationreductazei (GR) și glutationperoxidazei (GPO), creșterea neimportantă a glutation-S-transferazei (GST) și depresia marcată a nivelului glutaredoxinei. Sporul leger al GST la acțiunea compușilor studiați poate fi considerată drept oreacție de protecție orientată să stagneze intensitatea proceselor peroxidice și să susțină activitatea ciclului glutationic, iardiminuarea enzimoactivității glutaredoxinei denotă efectul lor antiproliferativ, citostatic. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua mecanismele de acțiune ale compușilor cercetați asupra activității enzimelor glutation-dependente înalte biosisteme și experimente pe animale pentru a aprecia importanța practică a rezultatelor obținute.