ANKARA BÖLGESİ ERİŞKİN BİREYLERDE KIBT İLE 3 BOYUTLU MCNAMARA SEFALOMETRİK ANALİZ DEĞERLENDİRMESİ - Özüm Daşdemir Özkan; F. Erhan Özdiler (Ankara University, 2017)
Amaç: Ortodontik sefalometrik normların oluşturulması ve incelenmesi için bugüne kadar birçok klinik ve radyolojik çalışma yapılmıştır. İki boyutlu lateral sefalogramların net bulgular gösterme konusundaki yetersizlikleri nedeniyle üç boyutlu görüntüleme ve bu görüntülerin analiz yöntemlerini de içeren çalışmalar ön plana çıkmıştır. Üç boyutlu verilerin toplumlar arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiş ve norm değerlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar ön plana çıkmıştır. Gereç ve Yöntem: Yaşları 18 ile 30 arasında olan, dişleri tamamen sürmüş, dengeli yüz profilinde, sınıf 1 molar ilişkiye sahip, ortodontik tedavi görmemiş bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi KIBT görüntüleri üzerinde üç boyutlu sefalometrik analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Elde ettiğimiz ortalama değerler başka popülasyonlarda yapılan çalışmaların sonuçlarına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca, erkek bireyler için lineer ölçümlerinin ortalama değerleri kadın bireylerden daha büyük bulunmuştur. Erkek bireylerde, kadın bireylere göre midfasiyal uzunluk p