Методика пропріоцептивної нейром'язової фасилітації після оперативного лікування геморагічного інсульту у післялікарняному періоді - Daria Stepanenko (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2020)
Актуальність. Наразі в усьому світі та, зокрема, в Україні катастрофічно швидко зростає кількість хворих на тяжкі неврологічні порушення, найпоширенішими з яких судинні катастрофи головного мозку, такі як гемора- гічний та ішемічний інсульти. Більшість науковців зосередилися на відновленні хворих після ішемічного інсульту, що посприяло виникненню необхідності дослідження й оновлення програми відновлення осіб після геморагічного інсульту . За підрахунками ВООЗ, виявлено значну кількість хворих на інсульт, котрі залишаються інвалідами та потребують допомоги протягом усього життя. Тож актуальним наразі виступає впровадження методу пропріоцептивної нейром'язевої фасилітації (ПНФ) до програми фізичної терапії хворих після оперативного лікування геморагічного інсульту в післялікарняному періоді. Мета статті - проаналізувати використання методу ПНФ у фізичній терапії хворих після оперативного лікування геморагічного інсульту в післялікарняний період. Методи дослідження - аналіз літературних джерел із подальшою обробкою даних досліджень ефектив- ності впровадження методу ПНФ до програми відновлення хворих після оперативного лікування геморагічного інсульту в післялікарняний період за допомогою оцінки функціональної незалежності й м'язової сили. Резуль- тати роботи. За програмами фізичної терапії хворих після оперативного лікування геморагічного інсульту в післялікарняний період виявлено недостатню кількість використовуваних засобів відновлення та схильність до ерготерапії, яка не може відновити людину до незалежності в житті. Тож нами опрацьовано та впроваджено в програму ФТ хворих після оперативного лікування ГІ в післялікарняний період метод ПНФ. Висновки. Запропонований метод уможливив покращення зв'язок між м'язами та інервуючими нервами, що дало змогу знизити спастичність, покращити силу м'язів та підвищити показник функціональної незалежності пацієнтів після геморагічного інсульту на післялікарняному періоді фізичної терапії.