Percepció i experiències sobre el cyberbulling a estudiants universitaris - Marisol Rodríguez Correa; Juan Carlos Rivadulla López (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2018)
En l'actualitat ens trobem amb un alt percentatge d'ús de les TIC per part dels adolescents, principalment pel que fa a la comunicació on-line. Les amenaces, burles, suplantació de la identitat i l'enviament de material amb contingut sexual, són algunes de les múltiples formes a través de les quals es manifesta el cyberbullying, sent l'Internet i el telèfon mòbil els principals mitjans utilitzats pels joves per fer-ho. L'objectiu d'aquest estudi va ser conèixer la percepció i experiència d'un grup de joves universitaris sobre el ciberbullying, comptant amb la participació de 864 estudiants de sis Universitats del nord-oest d'Espanya. S'ha seguit una metodologia quantitativa de caràcter no experimental de tipus enquesta, concretament es va utilitzar un mostreig no probabilístic, accidental o incidental, condicionat per la disponibilitat dels subjectes a participar en l'estudi. La majoria de l'alumnat consultat va indicar que l'assetjament a través del mòbil i d'Internet té més efecte sobre la víctima que el "bullying tradicional", indicant que mai han patit assetjament ni han exercit com assetjadors a través d'Internet i del mòbil; i tret d'un menor percentatge d'estudiants va expressar que sí que ha patit assetjament a través del mòbil, però amb poca freqüència. La majoria dels homes consultats que van indicar que pateixen assetjament a través d'Internet els preocupa el que els altres puguin pensar sobre el que els està succeint, en el cas de les dones consultades, la majoria van indicar que quan els assetgen se senten soles i els preocupa igualment el que els altres puguin pensar sobre el que els està succeint. Hem d'educar i sensibilitzar la societat en general sobre el tema de l'assetjament i ciberassetjament, implementant mesures educatives per a la seva prevenció en els centres educatius des dels primers nivells.