Duch w Biblii - Tomasz Kot (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Próba odpowiedzi na pytanie, kim lub czym jest duch w Biblii, już po wstępnym rozeznaniu jawi się jako bardzo trudne zadanie. Po pierwsze dlatego, że sama Biblia nie jest dziełem jednorodnym. Świadczy o tym choćby wielość języków, a co za tym stoi - także różnorodność środowisk kulturowych, które ją ukształtowały. Po drugie dlatego, że przedział czasu, który dzieli powstanie pierwszych i ostatnich tekstów biblijnych, jest bardzo duży. Jest to więc próba karkołomna i z góry skazana na pewne uproszczenia wynikające z koniecznych uogólnień. Biorąc jednak pod uwagę znaczenie Biblii dla kształtowania się myśli naszej kultury, wydaje się ona konieczna, nawet jeśli ma mieć wciąż charakter roboczy...