Problém osmiletých gymnázií (Historické a teoretické souvislosti) - Jarmila Skalková (Czech Pedagogical Society, 2017)
Studie reaguje na současné diskuze o osmiletých gymnáziích. Chce dát podnět k jejich kvalitativně nové úrovni, otevřít odbornou rovinu, která se bude opírat v rozsáhlejší míře o věcnou argumentaci. Připomíná proto fakta, v literatuře v minulosti i současnosti nejednou uváděná, v našich soudobých diskuzích však zcela opomíjená. Hlavním cílem studie je obrátit směr pohledu kupředu. Orientovat promýšlení koncepce nižšího sekundárního školství ke světovým perspektivním vývojovým  tendencím, jak se jeví v kontextu učící se společnosti.