مقایسه فراوانی و شدت هیرسوتیسم در زنان مبتلا و غیر مبتلا به صرع - لیلا امینی; مرجان همتیان; علی منتظری; کوروش قره گوزلی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: هیرسوتیسم یکی از شایع‌ترین اختلالات غدد درون‌ریز است و با توجه به تأثیر بیماری صرع بر عملکرد غدد درون‌ریز و هورمون‌های تولید مثل، مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه فراوانی و شدت هیرسوتیسم در زنان مبتلا و غیر مبتلا به صرع انجام شد. روش کار: این مطالعه مقطعی- مقایسه‌ای در سال 1395 بر روی 338 زن 35-18 سال مبتلا و غیر مبتلا به صرع انجام شد. جهت نمره‌‌دهی هیرسوتیسم از مقیاس امتیازدهی تعدیل شده فریمن- گالوی در سه منطقه بالای لب، پایین شکم و ران‌ها استفاده شد. مبنای تشخیص هیرسوتیسم، نمره 4 و بالاتر بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون کای دو انجام شد. میزان p‌ کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته ها: بین دو گروه مبتلا و غیر مبتلا به صرع از نظر فراوانی و شدت هیرسوتیسم اختلاف معنی‌داری وجود داشت (002/0p