Імунна система у недоношених дітей - N. L. Aryaev; I. M. Shevchenko; H. M. El-Mezewghi; N. V. Shevchenko (Bukovynian State Medical University, 2017)
Мета дослідження - вивчення основних показників імунної системи недоношеної дитини. Матеріал і методи дослідження. Дослідження проведено на базі ОНМедУ - в неонатологічному відділенні пологового будинку № 7 м.Одеси. Першу групу склали 62 дитини, народжених передчасно в терміні гестації 34-36 тижнів без перинатальних патологічних станів. Друга група (група контролю) була представлена 15 здоровими новонародженими, котрі народилися в терміні 38-40 тижнів гестації. Дослідження проводилося в перші 3 доби життя дитини методом проточної цитофлуориметрії. Результати. Показано, що у дітей народжених передчасно відзначається зниження всіх показників неспецифічного імунітету, особливо рівня компонента комплементу C3 (F = 94,73, р <0,001). Відзначено статистично значуще зниження рівня імуноглобулінів А, G і М. Незрілість клітинного імунітету у недоношених дітей проявляється зниженням рівня Т-кілерів і В-лімфоцитів (F = 69,17, р <0,001і F = 21,41, р <0,001 ), а також зменшенням спонтанної функціональної активності імунологічних клітин.