Features of the Clinical Course of Non-Atopic Bronchial Asthma in Children Depending on teh Nature of Their Acetylation Status - L.O. Bezrukov; S.I. Tarnavska (Zaslavsky O.Yu., 2014)
Проведення комплексного клініко-параклінічного дослідження 34 дітей із неатопічним фенотипом бронхіальної астми дозволило встановити, що наявність повільного ацетиляторного статусу порівняно із швидкими ацетиляторами підвищувала шанси розвитку тяжкої неатопічної астми у 3,9 раза, а повторних гострих респіраторних вірусних інфекцій - у 2,4 раза. Швидкий тип ацетилювання у хворих із неатопічним фенотипом бронхіальної астми за наявності переважно грудного вигодовування в анамнезі асоціювали із частішими клінічними ознаками атопії в ранньому віці (відносний ризик 2,1 (95% ДІ 1,5-2,7) при співвідношенні шансів 3,4 (95% ДІ 1,9-6,2)).