Over-erüpte üst molar dişlerin mini-vida ankrajı ile intrüzyonu - Sıla Mermut Gökçe; Serkan Görgülü; H. Suat Gökçe; Simel Ayyıldız; Ümit Karaçaylı (Ankara University, 2014)
Amaç: Antagonist dişlerin kaybedilmesi sonucunda dişlerin kontağını kaybetmesi sebebi ile over-erupsiyona sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda over-erupsiyona uğramış dişlerin ortodontik tedavi ile intrüze edilmesi yoluyla interoklüzal mesafenin arttırılması, kayıp dişlerin protetik olarak yerine konulmasına imkân sağlayacak en ideal yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; implant destekli sabit protetik restorasyonlar için yeterli interoklüzal mesafe kazanmak amacıyla üst molar bölge intrüzyonu sırasında ankraj amaçlı mini vida kullanımının etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya over erüpsiyona uğramış üst molar dişlere sahip 27-59 yaşları arasında ortalama yaş: 36,4 6 erkek, 3 bayan toplam 9 birey dahil edilmiştir.İki adet vestibul iki adet palatinal bölgeye olmak üzere 4 adet self drill mini vida yerleştirilmiştir. Vidalar arasına diş başına 80 g kuvvet uygulayacak şekilde elastik zincirler uygulandı. Elastik zincirler 3 haftada bir değiştirildi. Hastalardan intrüzyona başlamadan önce ve intrüzyonun tamamlanmasını müteakiben panoramik radyografiler alındı. Çakıştırılan radyografiler üzerinde, çalışma bölgesinde bulunan birinci şlerinin oklüzal düzlemleri arasındaki mesafe ölçülerek intrüzyon miktarları hesaplandı. Ortodontik tedaviyi müteakiben bütün hastalara osteointegre implantlar uygulandı ve protetik restorasyonlar yapıldı