Vzdělávání učitelů: Vliv pedagogických intervencí na změnu studentova pojetí výuky - Vlastimil Švec; Roman Musil (Czech Pedagogical Society, 2017)
Studie si všímá změn studentova pojetí výuky (SPV) vlivem pedagogických intervencí, podporujících zkušenostní učení studentů a jejich sebereflexi. Autoři popisují východiska, design i výsledky akčního výzkumu těchto změn v jednosemestrálním kurzu (seminářích) obecné didaktiky. Uplatnili dva dotazníky: dotazník s otázkami vyžadujícími vytvoření odpovědi studentů a dotazník s tvrzeními, k nimž měli studenti vyjádřit míru svého souhlasu. Výzkum ukázal, že přes krátkodobost pedagogického působení (jeden semestr) se u studentů začíná rozšiřovat a prohlubovat jejich pojetí výuky, a u některých studentů dochází dokonce k výraznějším změnám jejich původních dílčích pojetí.