КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - Лариса Карасьова (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2021)
Забезпечення України висококваліфікованими, спроможними ефективно виконувати свої професійні обов'язки фахівцями є нагальним завданням для закладів вищої освіти. У статті розглянуто концептуальні засади формування інформаційно-аналітичної компетентності майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі іншомовної підготовки (мета, принципи, методологічні засади, педагогічні умови). Охарактеризовано загальнодидактичні принципи (науковості, зв'язку теорії з практикою, систематичності та послідовності, забезпечення творчої активності і самостійності, свідомості); специфічні принципи (професійної спрямованості, проблемності, наочності, концентричності). Визначено основні методологічні засади та зазначено сутність системного, діяльнісного, особистісно орієнтованого, компетентнісного підходів. Проведено аналіз літератури щодо змісту поняття "педагогічні умови"; визначено та обґрунтовано педагогічні умови, реалізація яких має на меті забезпечити ефективність формування інформаційно-аналітичної компетентності майбутніх офіцерів-прикордонників у процесі іншомовної підготовки у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького.