Риногенні орбітальні ускладнення в дітей при гострому риносинуситі - Yu.V. Havrylenko; V.V. Syniachenko; M.A. Biletska; I.I. Ruban (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Мета - встановити частоту та поширеність риногенних орбітальних ускладнень (РОУ) у дітей із гострим риносинуситом (ГРС) залежно від статі та віку з аналізом проведеного лікування в умовах дитячого ЛОР-відділення. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз 61 пацієнта з РОУ при ГРС у дітей, які проходили лікування в оториноларингологічному відділенні міської дитячої лікарні № 1 м. Києва за період 2016-2020 рр. Діагноз встановлено на основі даних анамнезу, загальноклінічного обстеження, ендоскопічного дослідження та променевих методів діагностики (рентгенографії або комп'ютерної томографії придаткових пазух носа).  Усім пацієнтам призначено комплексне лікування з антибіотиком парентерально та обстежено суміжними спеціалістами: офтальмологом, педіатром, неврологом або нейрохіругом, за потреби.  Результати. Середній вік пацієнтів становив 5 років 2 місяці. Хлопчиків було 34 (55,7%), дівчат - 27 (44,3%). У 38 (62,3%) хворих дітей встановлено реактивний набряк повік правого ока, у 22 (36,1%) - реактивний набряк повік лівого ока, в 1 (1,6%) випадку діагностовано періостит орбіти cправа. Усім пацієнтам з РОУ на тлі ГРС призначено парентерально антибактеріальну терапію одним або двома препаратами, серед яких цефтріаксон - у 98,3% випадків, метрогіл - у 41%, макролід - у 21,3%, амоксицилін - в 1,6% випадків. Серед досліджених 3 (5%) пацієнтам виконано оперативне лікування - пункцію та дренування верхньощелепного синусу, 2 (3,7%) хворим - фронтотомію з дренуванням синусів. У 56 (91,3%) пацієнтів ефективним було комплексне консервативне лікування без хірургічного втручання. Середня тривалість перебування в стаціонарі становила 7,7 доби.  Висновки. У дітей з ГРС найчастіше РОУ зустрічаються у віці від 3 до 7 років (49,2%) та проявляється у вигляді реактивного набряку повік правого ока в 62,3%, лівого - у 36,3%. Своєчасна антибіотикотерапія у хворих на ГРС дітей із РОУ дає змогу досягти ефективного результату лікування цієї патології без застосування хірургічних методів. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.