Türkçeye Uyarlanmış Dinleme Stili Ölçeği'nin Değerlendirilmesi - Mehmet KURUDAYIOĞLU; Ömer SAVAŞ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Türkçe literatürde "dinleme türü" ile aynı anlamda kullanılan "dinleme stili", İngilizce literatürde "listening style" adıyla dinleme türünden (listening type) farklı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. Dinleme stili, "bireyin dinleme davranışlarını etkileyen baskın dinleme biçimi"ni ifade etmektedir. Yapılan farklı dinleme stili sınıflandırmalarından biri, bu araştırmanın konusunu oluşturan Pearce, Johnson ve Barker'a (2003) ait Dinleme Stili Ölçeği'nde (Listening Style Inventory; Pearce) yer almaktadır. Bu sınıflamaya göre dinleme stilleri "etkin, ilgili, edilgin ve ilgisiz dinleme"den oluşmaktadır. Bu stiller "etkin dinleme"nin uygulanma derecelerini ifade etmesine rağmen ölçeğin Türkçe uyarlamasında bu özellik dikkate alınmamıştır. Böyle olunca sonraki çalışmalarda ölçeğin hatalı biçimi kullanılmış, hatta ölçekte yer alan dinleme stilleri, dinleme türü olarak bazı kaynaklarda yer almıştır. Bu çalışmayla söz konusu hataların giderilmesi amaçlanmaktadır.