Синергетико-акмеологічна модель сучасного уроку в системі літературної освіти - Svitlana Piroshenko (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2014)
У статті запропоновано теоретичну модель співпраці учня-читача й учителя літератури в просторі сучасного уроку на основі компетентнісно-діяльнісної технології навчання. Акцентовано увагу на понятійно-термінологічному інструментарії щодо означеної теми, саме він допоможе зліквідувати випадкові висновки й інтегрувати накопичений потенціал у побудові системи шкільної літературної освіти та методики викладання. Доведено, що урок літератури має вибудовуватися так, щоб кожен міг системно тренувати й набувати досконалого володіння визначених ним самостійно способів діяльності, такого набору компетенцій, які засвідчать професійно-методичний та літературно-читацький рівень. Вибудувана система діяльності вчителя літератури й учня-читача має відбуватися на нових стосунках, де посередником буде художній твір, літературно-мистецькі матеріали та засоби комунікації. Розглянуто концепцію уроку літератури, в основі якої процес учіння буде здійснюватися на фасилітативному підході в контексті синергетико-акмеологічної площини.