مقایسه استراتژی‌های کنترل حرکتی با استفاده از توان مفاصل اندام تحتانی در مراحل مختلف فرود تک-پا در ورزشکاران دارای کف پای صاف و سالم - امید رجائیان; مهدی خالقی تازجی; علی عباسی; فرشته افتخاری (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف دانش تغییرات استراتژی‌های کنترل حرکتی در هنگام فرود، بینش خوبی برای پیشگیری از بروز آسیب‌های زانو در افراد دارای کف پای صاف خواهد داد؛ لذا هدف تحقیق حاضر، مقایسه استراتژی‌های کنترل حرکتی با استفاده از توان مفاصل اندام تحتانی در مراحل مختلف فرود تکپا در ورزشکاران دارای کف پای صاف و سالم بود. مواد و روش‌ها در تحقیق حاضر، از میان ورزشکاران مرد فوتسالیست، 10 نفر دارای کف پای صاف و 10 نفر دارای کف پای نرمال بهصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اندازه توان مفاصل اندام تحتانی در سه صفحه حرکتی بر اساس داده‌های کینماتیکی و کینتیکی بهدستآمده از دستگاه تحلیل حرکتی و صفحه نیرو ثبت گردید و تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار متلب و SPSS و با روش آماری تی مستقل انجام شد (p <0/05). یافته‌ها نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در اندازه توان مفصل زانو (0/003=)p در صفحه ساجیتال در مرحله تماس اولیه، توان مفصل زانو در صفحه ساجیتال (0/0001=p) و ران (0/05=p) در صفحه هوریزنتال در مرحله اوج خم شدن زانو و توان مفصل ران (0/022=p) در صفحه ساجیتال در مرحله اوج نیروی عکسالعمل زمین دیده شد، اما تفاوت معناداری بین دو گروه در اندازه توان مفاصل در دیگر مراحل و صفحات در مفاصل دیده نشد. نتیجه گیری نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که در سه مرحله مورد بررسی در صفحه ساجیتال در زانو و ران اختلاف معنادار شد که نشان می‌دهد در افراد کف پای صاف، مفاصل پایینتر با عدم کارآیی خود ضربه را به مفاصل بالاتر انتقال می‌دهند که این خود میتواند عامل مهم ی جهت بروز آسیب در پا و اندام های بالاتر در این افراد شود. نتایج این تحقیق میتواند در برنامه ریزی موفقتر اقدامات توانبخشی و حرکتی افراد مبتلا به کف پای صاف مؤثر واقع شود.