Zgromadzenie Salezjańskie w świecie - Stefan Pruś (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1987)
W swojej pracy Towarzystwo Salezjańskie stara się wyjść naprzeciw potrzebom człowieka, zwłaszcza młodzieży, aby pomóc ludziom uwolnić ich własne energie, wzmocnić duchową szlachetność i wartości moralne, ożywić ich życie duchem Ewangelii i pokazać im możliwość lepszego świata, jednocześnie wychowując ich do autentycznego chrześcijaństwa i pełnego zaangażowania społecznego. Towarzystwo zostało założone w 1859 roku iw tym krótkim czasie cieszy się ekspansywnym rozwojem, tak że obecnie prowadzi działalność apostolską na wszystkich kontynentach. Liczy 17 618 członków (stan na 31 grudnia 1986 r.) i dzieli się na 78 prowincji i 4 wizytacje. Jego członkowie są rekrutowani z prawie stu narodowości; pracowali w 1536 kanonicznie erygowanych domach iw ponad trzech tysiącach parafii i innych urzędów; oficjalnie działają w 92 krajach. Podstawowym zadaniem Towarzystwa jest opieka i wychowanie chłopców, zwłaszcza ubogich materialnie lub duchowo. W tym celu Towarzystwo zakłada oratoria i domy młodzieżowe, prowadzi własne szkoły dla wszystkich grup wiekowych od szkoły podstawowej do uniwersytetu oraz bierze czynny udział w pracy duszpasterskiej w parafiach. Wiele wysiłku poświęca pracy misyjnej. W samej Afryce salezjanie pracują w 31 krajach. Innym ważnym polem pracy salezjanów jest dziedzina wydawnicza. Poprzez swoje wydawnictwa i księgarnie Towarzystwo promuje książki religijne. Angażuje się również aktywnie w produkcję i wykorzystanie materiałów masowego przekazu w pracy apostolskiej (stacje radiowe, filmy, kasety wideo, slajdy). . ' " Artykuł ma na celu przedstawienie nie tylko dorobku Towarzystwa Salezjańskiego, ale także jego ducha. Wśród salezjanów wzrasta świadomość współczesnych potrzeb Kościoła i całego świata. Obecna odnowa jest gwarancją skutecznego działania. Św. Jan Bosko chciał, aby wszyscy wokół niego czuli się jak w domu. Stworzył system wychowawczy oparty na wierze, rozumie i miłości. Największą wagę przywiązywał do wzajemnego zaufania i życzliwości. Rosnąca obecność Towarzystwa w świecie świadczy o ważnej funkcji powierzonej Towarzystwu przez Pana, który wybrał pokornego księdza z Turynu, aby wzniósł dzieło ewangelizacji i socjalizacji młodzieży, które ma ogromne znaczenie dla współczesnego świata.