VENTİLATÖR İLİŞKİLİ PNÖMONİNİN ÖNLENMESİNDE YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNE VERİLEN EĞİTİMİN ROLÜ - Berna Karabulut Çetin; Dilek Aygin (Sakarya University, 2021)
Amaç: Araştırma, ventilatör ilişkili pnömoninin (VİP) önlenmesinde yoğun bakım hemşirelerine verilen eğitimin rolünü değerlendirmek amacıyla yapıldı.. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi (tek grup, ön test son test deneysel desen) kullanıldı. Araştırma evrenini, Sakarya ilinde bir devlet hastanesine bağlı yoğun bakım ünitelerinde çalışan 58 hemşire oluşturdu. Çalışmada örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına ulaşıldı (n= 58). Bulgular: Araştırmacı tarafından hemşirelere VİP eğitimi verilmeden önceki VİP bilgi puanı ile eğitim sonrası VİP bilgi puanı karşılaştırıldığında, hemşirelerin eğitim sonrası VİP bilgi puanlarının ortancasının, eğitim öncesi ortancasına göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu tespit edildi (Z=6.631; p