ОСОБЛИВОСТІ ЗМІСТУ ПОНЯТТЯ "ЛІДЕРСЬКА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З НАВІГАЦІЇ ТА УПРАВЛІННЯ СУДНОМ" - Олександр ДІДЕНКО; Діана ВОРОХОБІНА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті узагальнено результати досліджень, публікацій та нормативних документів у сфері освіти, у яких розкриваються окремі аспекти та особливості змісту поняття "лідерська компетентність майбутніх фахівців з навігації та управління судном". Автор робить висновок, що лідерська компетентність є однією з найважливіших у структурі професійної компетентності фахівців морського та річкового транспорту. Це підтверджує узагальнення актуальних вимог до змісту і якості професійної підготовки майбутніх судноводіїв, що містяться у вітчизняних нормативних документах та Міжнародній Конвенції зі стандартів підготовки, дипломування моряків і несення вахти. З урахуванням сутнісно-понятійного та функціонального аналізу автором зроблено висновок, що лідерська компетентність є інтегрованим поняттям, яке розкладається на диференціальні компетенції й охоплює знання, уміння і навички професійної компетентності і професійної мобільності, здатність формувати корпоративну культуру й поведінку членів колективу, адаптаційну здатність, уміння орієнтуватися в інформаційних потоках, оптимально вирішувати професійні й соціальні проблеми, здійснювати ефективне управління і контроль діяльності колективу для розв'язання професійних завдань персоналом, а також уміння працювати в команді. Зміст лідерської компетентності майбутніх судноводіїв охоплює когнітивний компонент (знання психології роботи з персоналом, особливостей управління людськими ресурсами, комунікації, особливостей формування команди тощо), практично-діяльнісний компонент (уміння та навички підтримувати серед членів суднової команди атмосферу взаєморозуміння, доброзичливості, взаємодопомоги, навички керівника і вміння працювати в команді, застосовувати методи ефективного управління ресурсами, здійснювати менеджмент та мотивацію персоналу суднової команди тощо), професійно-особистісний компонент (організаторські, професійно-ділові, емоційно-комунікативні, інтелектуально-креативні та морально-вольові властивості, серед яких стійкість до підвищених психологічних навантажень, до тривалого емоційного напруження, здатність швидко і вміло вирішувати особистісні та групові конфлікти, висока моральність, що дозволяє бути прикладом для наслідування) та ціннісно-мотиваційний компонент (прихильність корпоративній культурі, прагнення безпеки і влади, орієнтація на загальновизнані людські та професійні цінності).