Регенерація функціонального стану хворих на інтермітуючу бронхіальну астму - Ігор Михайлович Григус (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Бронхіальна астма - хронічне запальне захворювання дихальних шляхів, яке характеризується варіабельною бронхіальною обструкцією та гіперреактивністю бронхів. Питома вага бронхіальної астми складає від 0,6 до 2 % від усієї патології органів дихання, на неї страждають у різних країнах світу від 1 до 10 % жителів, в Україні - понад 3 млн хворих, щорічно вмирають близько 2 млн людей. За допомогою застосування індивідуально орієнтованих програм фізичної реабілітації вдалося добитися покращання функціонального стану пацієнтів основної групи, про що свідчать зростання показників фізичної працездатності, функціонального стану кардіореспіраторної системи та показників функції зовнішнього дихання. Коли астма перебуває під контролем, пацієнти можуть вести активний спосіб життя, не обмежені у звичайних фізичних навантаженнях або вправах, у них відновлюється функціональний стан.