تأثیر لوسیون میوه عناب بر بهبود درد شقاق پستان زنان نخست‌زا شیرده - نسیم شاه رحمانی; صدیقه امیر علی اکبری; فراز مجاب; مقدمه میرزایی; حدیث شاه رحمانی (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: درد همراه با شقاق پستان یکی از مشکلات شایع دوران شیردهی است که می‌تواند باعث قطع زودهنگام شیردهی شود. میوه عناب یکی از قدیمی‌ترین گونه‌های دارویی است که ترکیبات ضد دردی و ضد التهابی دارد، مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر لوسیون میوه عناب بر بهبود درد نوک پستان انجام شد. روش‌‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در سال 1394 بر روی 100 نفر از زنان نخست‌زا شیرده دارای درد نوک پستان در درمانگاه زنان بیمارستان قائم (عج) کرمان انجام شد. افراد به‌صورت تصادفی در دو گروه 50 نفری لوسیون میوه عناب و شیر مادر قرار گرفتند. در یک گروه زنان شیرده 5 قطره از شیر خود را به مدت 5 بار در روز و در گروه دیگر 5/0 میلی‌لیتر لوسیون میوه عناب را به مدت 5 بار در روز، بعد از شیردهی بر روی نوک پستان و هاله اطراف آن قرار دادند. شدت درد قبل از مداخله در روز سوم پس از زایمان و بعد از مداخله در روزهای هفتم و چهاردهم پس از زایمان با استفاده از مقیاس عددی درد مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه‌ و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون‌های من ویتنی، فریدمن، تی مستقل و کای دو انجام شد. میزانp کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نمره شدت درد بین دو گروه قبل از مداخله از نظر آماری اختلاف معنی‌داری نداشت. این میزان در روزهای هفتم و چهاردهم پس از مداخله اختلاف معناداری را بین دو گروه نشان داد (02/0=p، 01/0=p). نتیجه‌گیری: لوسیون میوه عناب بر کاهش درد نوک پستان که در هنگام شقاق پستان ایجاد می‌شود، مؤثرتر از شیر مادر می‌باشد و درد نوک پستان را سریع‌تر کاهش می‌دهد، اما لزوم تحقیقات بیشتر توصیه می‌شود.