Умови формування андрагогічної компетентності майбутніх магістрів педагогічної освіти в процесі професійної підготовки - Viktoriia Baluta (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У статті актуалізовано питання підготовки викладачів освіти дорослих. Визначено загальні вимоги до професіоналізму магістра педагогічної освіти як педагога-викладача та педагога-дослідника. Розглянуто особливості освіти дорослих в умовах формального навчання. Розкрито поняття «андрагогічна компетентність викладача» як здатність викладача ефективно виконувати професійну діяльність в галузі освіти дорослих. Встановлено умови формування андрагогічної компетентності викладача у процесі професійної підготовки в магістратурі. Зʼясовано фактори підвищення активності дорослих під час навчання. Висвітлено сутність і принципи інтерактивного методу навчання та його вплив на освіту дорослих. Визначено науково-дослідні технології, що забезпечують навчально-методичну підготовку майбутніх магістрів-педагогів в умовах формального навчання. Зʼясовано провідні інтерактивні форми організації навчання дорослих, зокрема мозковий штурм, ділові та рольові ігри, Case-study, майстер-клас, тренінг та ін. Визначено ролі, які має виконувати викладач дорослих залежно від мети заняття, та розʼяснено їх зміст.