بررسی موقعیت دیسک در تصاویر MRI بیماران دارای کلیک مفصل گیجگاهی فکی - محمود طاهری هروی; اعظم السادات مدنی; ماهرخ ایمانی مقدم; مریم گودرزی; آرزو حبیبی راد; امیر طاهر میرمرتضوی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
اختلالات داخلی مفصل گیجگاهی فکی پس از اختلالات عضلانی شایع‏ترین اختلالات مفصل هستند و شامل کلیه بیماری‏های مربوط به عدم هماهنگی و جابجایی دیسک و کندیل می‏باشند. هدف این مطالعه بررسی موقعیت دیسک در بیماران دارای کلیک مفصل گیجگاهی فکی با استفاده از تصاویر MRI به عنوان استاندارد طلایی بود. مواد و روش‏ها: مفصل گیجگاهی دو طرف در 34 بیمار با تشخیص کلیک مفصل توسط تصویربرداری MRI بررسی شدند. تصاویر MRI از مقطع ساژیتال بوسیله دستگاه رزونانس مغناطیسی 5/0 تسلا در موقعیت دهان باز و بسته تهیه شد تا وضعیت دیسک در رابطه با فوسا ارزیابی گردد. آنالیز داده‏ها توسط آزمون‏های Chi-square و Ficher Exact انجام شد. یافته‏ها: جابجایی دیسک در 4/54% از مفاصل معاینه شده مشاهده شد. مفاصل دارای کلیک بینابینی و دیررس جابجایی دیسک بیشتری نشان دادند. جابجایی قدامی دیسک در 6/42% از مفاصل دیده شد. میزان جابجایی دیسک در مفاصل دارای کلیک به طور معنی‏داری بیشتر از مفاصل بدون کلیک بود. نتیجه گیری: براساس یافته‏ها، وجود کلیک در معاینه بالینی مفصل گیجگاهی فکی نمی‏تواند همواره جابجایی دیسک را پیش‏بینی کند و تصویربرداری MRI به عنوان استاندارد طلایی جهت شناسایی جابجایی دیسک پیشنهاد می‏شود.