Infarctul miocardic acut complicat cu fibrilație atrială. - Nadejda Chiriliuc (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Fibrilația atrială (FA) dezvoltată în faza acută a infarctului miocardic (IMA) are un impact negativ asupra prognosticului pe termen scurt și lung. Printre factorii predispozanți cunoscuți sunt vârsta, simptomele insuficienței cardiace (IC) și disfuncția ventriculului stâng (VS). Indiferent de formă, silențioasă sau simptomatică, FA la pacienții cu IMA se poate complica cu IC, evenimente tromboembolice, deces inclusiv moarte subită. În pofida realizărilor din ultimele decenii în managementul pacienților cu IMA complicat cu FA de novo, prognosticul pe termen lung rămâne rezervat, uneori imprevizibil, complicat cu evenimente cardiovasculare majore (MACE) și mortalitate sporită