Інфекція, спричинена clostridium difficile, як важлива причина антибіотик-асоційованої діареї у дорослих та дітей - I. V. Romankevych (Group of Companies Med Expert, LLC, 2020)
Антибіотик-асоційована діарея є важливою медичною проблемою в усьому світі. Найбільш небезпечною її причиною є C. difficile, надмірний розвиток якої з виділенням ентеротоксину спостерігається внаслідок порушення кишкової мікробіоти після використання антибіотиків. Незважаючи на активне вивчення інфекції, спричиненої C. difficile (КДІ), в усьому світі, в Україні її діагностика та лікування не розвинуті. Метою статті є ознайомити широке коло лікарів різних спеціальностей з особливостями епідеміології, клініки, діагностики та лікування КДІ як найбільш небезпечної форми антибіотик-асоційованої діареї. Стаття висвітлює фактори ризику розвитку КДІ, основні аспекти клінічної картини, дво- та триступінчастий алгоритм діагностики та особливості лікування інфекції, її рецидивів у дорослих і дітей. Автор заявляє про відсутність конфлікту інтересів.