THE RELATIONSHIP BETWEEN COVID-19 PHOBIA AND POSTPARTUM ANXIETY EXPERIENCED BY MOTHERS WHOSE INFANTS ARE HOSPITALIZED IN NICU - Gül Şahin; Nuriye Erbaş (Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, 2024)
SOYUT Amaç: Araştırma, pandemi döneminde bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören annelerin yaşadığı COVİD-19 fobisi ile doğum sonrası kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma, doğum sonrası dönemde doğumevinde kalan 258 annenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, COVİD-19 Fobi Ölçeği ve Doğum Sonrası Özel Kaygı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların COVİD-19 Fobi Ölçeği'nden aldıkları puan ortalaması 56,76 olup, katılımcıların %61,6'sının doğum sonrası kaygı düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Doğum sonrası spesifik kaygı düzeyleri ile COVİD-19 Fobi Ölçeği'nin psikolojik ve sosyal alt ölçekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunurken (p<0,01), bedensel ve ekonomik alt ölçekler ile ise pozitif ve zayıf bir ilişki belirlendi (p<0,01). ) Sonuç: Koronofobinin doğum sonrası kaygı ile ilişkili olduğu belirlendi. Pandemi döneminde lohusalık ruh sağlığı da değerlendirilmelidir ANAHTAR KELİMELER: Doğum sonu; Doğum Sonrası Kaygı; COVİD-19 Fobisi; Pandemi