PSYCHOLOGICAL WELL-BEING IN YOUTH: REFLECTIVE ASPECTS - USM ADMIN (Moldova State University, 2021)
REFLECȚII PRIVIND STAREA PSIHOLOGICĂ DE BINE LA TINERI În articol sunt analizate conținutul și componentele structurale ale reprezentării "stării psihologice de bine" în viziunea tinerilor. Studiul arată că "starea psihologică de bine" este percepută ca o resursă de menținere a calității vieții în situații de criză socială. Sunt evidențiate și analizate componente ale procesului de reflecție cu referire la starea psihologică de bine (specificul activității, factorii psihosociali și percepția sinelui). Studiul relevă că valorizarea sinelui este o componentă esențială în reprezentarea cu referire la starea de bine. Reflecțiile privind specificul activității, o altă componentă a acestei reprezentări, exprimă modul de conștientizare a resurselor oferite de activitate. Respectiv, semnificațiile atribuite rețelelor sociale sunt aspecte esențiale în menținerea stării de bine la nivel individual. O parte importantă din conținutul reprezen- tării tinerilor se referă și la resursele personale, care pot fi direct relaționate de interacțiunile favorabile cu ceilalți, nivelul de compentență și gradul de autonomie. Cuvinte-cheie: stare psihologică de bine, componente ale procesului de reflecție privind starea psihologică de bine.