DİJİTAL DENTAL FOTOĞRAFÇILIK - II - Işıl Çekiç Nagaş; Faraz Heravi (Selçuk University, 2022)
Günümüzde hastaların estetik beklentilerinin artması ve bunun sonucunda estetik uygulamaların arttığı gözlemlenmektedir. Estetik diş hekimliğinin vazgeçilmez araçlardan biri ise, dental fotoğrafçılıktır. Dijital kameraların gelişmesi ve bu sistemlerin kullanım kolaylığı sonucu gün geçtikçe dijital fotoğrafçılığın önemi de artmaktadır. DSLR makineler ve makro lensler, estetik diş hekimliği alanında kullanılması gereken ekipmanlardandır. Bu ekipmanların kullanım şekli ve ayarların yapılabilmesi için hekimin yeterli bilgi ve beceriye sahip olması gerekmektedir. Tedavi öncesi ve sonrası hekim tarafından çekilen ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar yardımı ile tedavinin seyri hastaya gösterilebilmektedir ve tedavi sonucu oluşan değişiklikleri vurgulamak için kullanılabilen yöntemlerden biridir. Bu makalede dijital dental fotoğrafların önemi vurgulanmış ve ağız içi fotoğrafların standardizasyonu açısından genel fotoğrafçılık prensipleri, standart ağız içi ve ağız dışı fotoğrafların çekilmesi, kameralar, yardımcı ekipmanlar ve olası hatalar ele alınmıştır.