Konflikt kulturowy w społeczeństwach wielokulturowych zagrożeniem dla człowieka - Jerzy Nikitorowicz (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2010)
We współczesnych społeczeństwach pluralistycznych, zmiennych i dynamicznych, kładzie się nacisk na integrację i konsens, jednocześnie coraz częściej zauważa się problemy dzielące i konfliktogenne, jak sprzeczności wartości, potrzeb i interesów. Wielu teoretyków konfliktu (między innymi C. Wright Mills, R. Dahrendorf, R. Collins) koncentruje się na konfliktach pomiędzy różnymi rasami, grupami etnicznymi, narodowościowymi, religijnymi, jak też na konfliktach: ekonomicznym, płci, klasowym itp......