METODIČKI PRISTUP SAVREMENOJ UMJETNOSTI U RAZREDNOJ NASTAVI LIKOVNE KULTURE - Марина Грубор; Мирослав Дрљача (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
U radu se ispituje kako učenici mlađeg školskog uzrasta reaguju na djela savremene umjetnosti, može li savremena umjetnost biti podsticaj za dječje likovno izražavanje i na koji način učenici mogu uraditi likovni rad podstaknuti djelima savremene umjetnosti. Istraživanje je provedeno u OŠ "Sveti Sava" Novi Grad. U istraživanju je učestvovao 21 učenik drugog razreda osnovne škole. Učenici su realizovali svoje radove u tehnici kolaža, asamblaža i u slikarskoj tehnici tempera, podstaknuti djelima Vasilija Kandinskog i Mladena Karana. Nalazi istraživanja pokazuju da učenici mlađeg školskog uzrasta pozitivno reaguju na djela savremene umjetnosti i da savremena umjetnost može biti podsticaj za dječje likovno izražavanje. Istraživanjem je dokazano i da se sadržaji savremene umjetnosti mogu realizovati unutar nastavnih tema i jedinica propisanih aktuelnim Nastavnim planom i programom za osnovno vaspitanje i obrazovanje.