ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ДЕФЕКТОЛОГІВ ЗА СИСТЕМНО-ДІЯЛЬНІСНИМ ПІДХОДОМ - Maryna Kononova (Vasyl Stefanyk Precarpathian National University, 2018)
Окреслено системно-діяльнісний підхід як один із методологічних підходів до професійної підготовки майбутнього дефектолога. Висвітлено ключові поняття системно-діяльнісного підходу. Визначено систему як основне поняття системного підходу. Розкрито сутність системного підходу. Окреслено принципи, на яких грунтується системний підхід до професійної підготовки майбутніх вчителів-дефектологів: єдності, розвитку, глобальної мети, функціональності, децентралізації, ієрархії, невизначеності, організованості. Розкрито методологічну ефективність системного підходу. Доведено, що системний підхід розглядає процес професійного розвитку майбутніх дефектологів як інваріантний етап неперервної освіти, що здійснюється під час навчання студентів у закладах вищої освіти та забезпечує єдність і цілісність усіх складових компонентів змісту та процесу навчання майбутніх дефектологів з орієнтацією на освіту упродовж усього життя. Ключові слова: дефектолог, система, системно-діяльнісний підхід, професійна підготовка, професійний розвиток.