Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Ders Dışında Öğretimsel Videolardan Yararlanma ve Akademik Güdülenme Düzeylerinin İncelenmesi - Aysima Yalçıntepe; Ummahan Yücel (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu araştırma uygulamalı dersleri ağırlıklı olan sağlık bilimleri öğrencilerinin ders dışında mesleki becerilerini geliştirmek için hangi medya platformlarından yararlandığını, öğretimsel videoların ne kadar yaygın kullanıldığını, öğretimsel videoları seçerken dikkat edilen önemli noktaları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın diğer bir amacı da ders dışı öğretimsel video kullanımının sağlık alanında öğrenim gören öğrencilerin akademik güdülenme düzeylerine etkisini belirlemektir.Yöntemler: Analitik kesitsel tipte olan çalışmanın evrenini Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 515 sağlık bilimleri öğrencisi oluşturmuştur. Evrenin tümünün örnekleme alınması planlanmış olup, 356 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturmuştur (Katılım oranı: %72,62). Veriler, veri toplama formu ve 'Akademik Güdülenme Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov analizi ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım göstermeyen verilerin istatistiksel analizinde nonparametrik analiz yöntemlerinden Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 20.0 paket programında analiz edilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,52±1,43'tür. Öğrencilerin %92,4'ü öğretimsel video izlemekte ve mesleki becerilerini geliştirmek için en çok (%71,4) YouTube platformunu kullanmaktadır. Öğrencilerin %28,5'i öğretimsel videoları seçerken en çok öğretimsel videonun görsel zenginliğe dikkat etmektedir. Katılımcıların AGÖ puan ortalaması 71,80±11,72'dir. Sonuç: Öğrencilerin akademik güdülenmeleri orta düzeydedir. Katılımcıların akademik güdülenme düzeyleri bazı özellikler açısından farklılık göstermektedir. Öğrencilerin çoğunluğu (%92,4) öğretimsel video izlemektedir.