Ivana Brlić-Mažuranić kao "kraljica primaljske poezije" - Dubravka Zima (University of Zadar, 2022)
Članak analizira okolnosti objavljivanja dviju knjižica Ivane Brlić-Mažuranić objavljene tijekom 1920-ih godina, Radosna majka dobra pjestinja (1924) i Dječja čitanka o zdravlju (1927), kojima se u dosadašnjim istraživanjima autoričina opusa nije pridala osobita pozornost. Brlić-Mažuranić obje je knjižice napisala po narudžbi, pri čemuje prva slobodan prijevod u stihovima neimenovanoganjemačkog izvornika. Obje se knjižice bave pragmatičnim, praktičnim zdravstvenim i higijenskim savjetima. U članku se knjižice interpretiraju i kontekstualiziraju unutar autoričina opusa.