Screeningul endoscopic pentru cancerul colorectal în Republica Moldova. - Ciprian Levca; Nicodim Belev; Porfirii Rusu; Vadim Ghervas; Marcel Ciobanu; Nicolae Pînzari; Lidia Gârleanu; Diana Iarovoi; Inga Chemencedji; Octavian Patraşcu; Veaceslav Laur; Diana Rusnac (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Impactul negativ al cancerului colorectal este enorm pentru sănătatea publică în toată lumea, inclusiv și în Republica Moldova. Depistarea precoce a cancerului colorectal și a stărilor precanceroase sporesc șansele unui tratament de succes și de supraviețuire pentru acești pacienți, eficientizând și cheltuielile în sistemul ocrotirii sănătății. Cea mai eficace metodă este Screeningul endoscopic, realizat prin colonoscopie la populația asimptomatică. În Republica Moldova se realizează Screening endoscopic selectiv. Selecția (la nivelul asistenței medicale primare) se efectuează în 2 grupe de persoane: Grupul 1: Persoanele asimptomatice (45-70 ani) efectuează Testul la sângele ocult 1 dată/2 ani. Persoanele pozitive efectuează colonoscopia. Grupul 2 (screening în familiile ereditar agravate): Rudele asimptomatice de gradul I ale pacienților cu: cancer colorectal, sindroamele Lynch 1 și 2, Peutz-Jaghers, Gardner, Cowden, Turcot, Gorlin, Cancer primar multiplu, Polipoză familiară, boala Cronh, Colita ulcerativă nespecifică. Aceste persoane efectuează colonoscopia 1 dată/2 ani până la 70 ani (fără Test la sângele ocult). În cazul depistării patologiei colorectale, colonoscopia este completată cu biopsie parțială ori excizională pentru examen histologic. De la implementarea Screeningului endoscopic (01.04.2016-30.09.2018) au fost efectuate 6646 colonoscopii, bărbați-2163 (32,6%), femei-4483 (67,4%), fără patologie5478 (82,4%), patologii neoncologice-41 (0,6%), stări precanceroase-766 (11,5%), cancer colorectal-361 (5,4%), din care - stadii incipiente de cancer colorectal-65 (18%). Concluzii: 1. Pentru eficientizarea Screeningului endoscopic pentru cancerul colorectal este preconizată și necesară utilizarea largă a testului iFOBT/FIT (Immunological faecal occult blood test), cu sensibilitate și specificitate înaltă. 2. Implementarea și realizarea Screeningului endoscopic poate spori depistarea precoce a cancerului colorectal și a stărilor precanceroase, poate ameliora indicatorii pentru cancerul colorectal, eficientizând și cheltuielile în sistemul ocrotirii sănătății.