Дослідження показників якості життя, пов'язаної зі здоров'ям, у розрізі трудової діяльності та безробіття (міжнародний досвід) - Svitlana Indyka; Nataliia Bielikova (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2023)
Актуальність. Працездатність розглядається як важливий аспект благополуччя та стану здоровʼя. Одним із найважливіших факторів, пов'язаних із працездатністю, є показник якості життя, пов'язаної зі здоров'ям (HRQOL), який оцінює фізичні, психічні й соціальні аспекти здоров'я людини. Мета дослідження - здійснити аналіз міжнародного досвіду оцінки показників якості життя, пов'язаної зі здоров'ям, у розрізі трудової діяльності та безробіття. Методи дослідження - бібліосемантичний метод дослідження з наступним проведенням контент-аналізу наукових літературних джерел й електронних ресурсів. Результати дослідження. HRQOL детерміновано системою чинників, аналіз яких здійснювався з акцентом уваги на таких напрямах, як трудова діяльність і безробіття. Багатофакторний аналіз низки досліджень підтвердив, що стрес, який повʼязаний із певними видами професій, вплив небезпек на робочому місці, нещасні випадки на виробництві, призводять до низького рівня HRQOL або пов'язаних із трудовою діяльністю проблем зі здоров'ям. Якість життя безробітних нижча, ніж у працевлаштованих. Окрім того, вона є вищою в жінок у порівнянні з чоловіками. Представники окремих професій (учителі, юристи, медичні працівники, інженери, страхові агенти) унаслідок високого рівня робочого стресу мають нижчі показники якості життя. Працівники з вищим професійним статусом мають вищі показники якості життя. Якість життя населення, зайнятого в економіках країн, що розвиваються, знижена. Висновки. Отже, отримані результати вказують на важливість виявлення факторів, які прямо чи опосередковано впливають на всі сфери якості життя, пов'язаної зі здоров'ям осіб працездатного віку, задля їх корекції, оскільки підвищення якості життя є одним із ключових завдань стратегії планування розвитку країни та її відбудови в післявоєнний період.