Tekrarlı Şiir Okumanın İlkokul Öğrencilerinin Akıcı Okuma Becerilerine Etkisi - İlhan Polat (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2024)
Bu çalışmanın amacı, tekrarlı okuma stratejisinde şiir okumanın ilkokul öğrencilerinin akıcı okuma becerilerine etkisini araştırmaktır. Çalışma yarı deneysel desenlerden tek gruplu ön test/son test deneme modeli olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu, bir devlet okulunda 2. sınıfa devam etmekte olan 26 ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak "Yanlış Analizi Envanteri" ve "Prozodik Okuma Ölçeği"" kullanılmıştır. Doğru okuma, okuma hızı ve prozodik okuma becerileri için ön test verileri toplanmış, ardından 37 şiir üzerinden 8 haftalık tekrarlı şiir okuma uygulaması yapılmış, en sonda ise son test verisi toplanmıştır. Verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda tekrarlı şiir okuma ile ilkokul öğrencilerinin doğru okuma yüzdeleri, okuma hızları ve prozodik okuma becerileri artış göstermiştir. Buradan hareketle ilkokul öğrencilerinin akıcı okuma becerilerini geliştirmek için tekrarlı şiir okuma çalışmalarının faydalı olacağı önerisi getirilmiştir.