سبک زندگی اسلامی در همه‌گیری جهانی کرونا - Seyed Abdollah Mahmoodi; Hassan Jafaripour-Ferdoseh; Mohsen Shamsi (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2022)
سابقه و هدف: بیماری کرونا اگرچه در ظاهر ماهیتی صرفاً پزشکی دارد، اما پدیده‌ای چند‌‌بُعدی است که تغییرات سریع در ابعاد و سبک زندگی افراد ایجاد کرده ‌است. ازاین‌رو، هدف این پژوهش بررسی سبک زندگی اسلامی در دوران کرونا بود. روش کار: مطالعۀ حاضر از نوع مروری است که اطلاعات آن با استفاده از کلمات کلیدی سبک زندگی اسلامی، کرونا، کووید 19، سلامت، ویروس سارس و معادل انگلیسی آنها به‌صورت تکی و ترکیبی در پایگاه‌های اطلاعاتی مختلف از‌جمله SID، MEDLINE،Pubmed ، Scopus و Google scholar جمع‌آوری شد. درنهایت تعداد 110 مقالۀ فارسی و 12 مقالۀ انگلیسی با عنوان سبک زندگی اسلامی و یک مقالۀ فارسی سبک زندگی و کرونا یافت شد و با جمع‌بندی اطلاعات به چهارچوب مفهومی پژوهش یعنی کاربرد سبک زندگی اسلامی در دوران کرونا پرداخته شد. مؤلفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرد‌ه‌اند. یافته‌ها: سبک زندگی در دین مقدس اسلام سابقه‌ای 1400 ساله دارد و با نام‌های زندگی باسعادت، زندگی صالحانه و حیات طیّبه از آن یاد شده است. در سبک زندگی اسلامی حفظ جان یک انسان مثل کمک به همۀ انسان‌ها است؛ بر اساس این آموزه، فرد مبتلا به کرونا نباید در شهر تردد کند و موجب بیماری و مرگ دیگران شود. دربارۀ قرنطینه در برخی از روایات آمده است که اگر در شهری مرض مسری رخ داد، پس از آن شهر خارج نشوید یا اگر شنیدید که در محلی مرض مسری آمده است به آنجا وارد نشوید. نتیجه‌گیری: با‌ توجه به در‌ دسترس بودن منابع و دستورهای بهداشتی و درمانی ارزشمند در سبک زندگی اسلامی جهت پیشگیری و مبارزه علیه بیماری‌ها به ‌نظر می‌رسد که می‌توان این نظریات را به کار بست و از گسترش یا ایجاد بیماری‌های نوپدید دیگر پیشگیری نمود.