Фенотипічні особливості імунокомпетентних клітин у I-II триместрах вагітності в жінок із безплідністю в анамнезі - L.E. Tumanova; E.V. Kolomiiets (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Вирішення соціально-економічної проблеми підвищення народжуваності в Україні є неможливим без визначення механізмів порушень перебігу вагітності, серед яких важливе місце посідають імунні, та без розроблення індивідуалізованих науково-обґрунтованих схем терапії. Мета - визначити особливості рівнів імунокомпетентних клітин крові на основі CD-фенотипу в жінок із безплідністю в анамнезі на різних термінах вагітності. Матеріали та методи. За допомогою клітинного цитофлуориметра «FACSCan» (Becton Dickinson, США) і тест-систем «Becton Dickinson» (США) визначено з використанням моноклональних антитіл (МКА) до диференційних антигенів лімфоцитів CD3, CD4, CD8, CD19, CD56 та маркерів активації (HLA-DR, CD25, CD69) або тих, що мають інгібіторні властивості (CD158а), відносні рівні імунокомпетентних клітин (кл) крові в 436 невагітних (референтна група n) та 514 вагітних жінок із безплідністю в анамнезі в різні терміни І і ІІ триместрів вагітності (групи a-e). Результати. На тлі зниженої кількості лімфоцитів і підвищення гранулоцитів крові у вагітних жінок виявлено достовірно високий відносний рівень Т-лімфоцитів і субпопуляції Т-цитотоксичних з їх активацією (CD3+CD8+HLA-DR+- і CD3+CD8+CD56+-л) та високим рівнем активованих NK (CD3-CD56+DR+ і CD3-CD56+CD69+) до 19-го тижня вагітності. У цей термін вагітності також відбувається як підвищення кількості Т-хелперів (CD3+CD4+-л), так і їх активація з експресією на мембранах HLA-DR- і CD25-молекул. У перші 10 тижнів вагітності констатовано зниження експресії інгібіторних молекул CD158a (KIR2DL1) на NK T CD3+CD4+CD56+-кл та відносного рівня В-лімфоцитів (CD19+), а також їх субпопуляції B-1a (CD19+CD5+) від 8 до 28-го тижня. Висновки. Особливості рівнів клітин імунної системи периферичної крові за даними їх CD-фенотипів дають змогу вважати доцільними спостереження за динамікою найважливіших із них (CD3+CD8+HLA-DR+-, CD3+CD8+CD56+-, CD3-CD56+DR+-, CD3-CD56+CD69+-, CD3+CD4+-, CD3+CD4+HLA-DR+, CD3+CD4+CD25+-, CD19+-, CD19+CD5+-кл та ін.) та індивідуальний аналіз комплексу показників як додаткових предикторів ускладнення вагітності. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом усіх зазначених у роботі установ. На проведення досліджень отримано інформовану згоду жінок. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.