Porselen laminate veneerler hakkındaki YouTube videolarının değerlendirilmesi - Sezgi Ci̇nel Şahi̇n (Gazi University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, estetik dental uygulamalardan biri olan porselen laminate veneer uygulamaları hakkındaki YouTube videolarının içeriğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: 'Porselen laminate veneer' anahtar sözcükleri kullanılarak YouTube'da sistematik bir arama yapıldı. Videolar yükleyiciye göre sınıflandırılıp, bilgi içerikleri değerlendirildi. Video bilgileri-kalite indeksi aracılığıyla video kalitesi hesaplandı. Ayrıca videoların etkileşim ve görüntülenme oranları da analiz edildi. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak incelendi ve anlamlılık p<0.01 ve p<0.05 düzeylerinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışma kapsamında taranan ilk 120 video içerisinden 70 video çalışmaya dahil edildi. Video yükleyicilerine göre dağılımlar değerlendirildiğinde, en fazla videonun TV kanalları (n=17, %25.3) tarafından yüklendiği görüldü. Video yükleyicileri değişmeksizin, tüm videoların bilgi içeriğinin yetersiz olduğu tespit edildi. Protetik diş tedavisi uzmanları tarafından yüklenen videoların daha fazla izlendiği ve etkileşim oranlarının istatistiksel olarak daha yüksek olduğu (p<0.05), ancak bu videoların bilgi içeriği açısından diğer yükleyicilere ait videolardan yetersiz olduğu tespit edildi. Sonuç: Porselen laminate veneerler ile ilgili YouTube videolarının bilgi içerikleri yetersiz bulundu. En çok görüntülenen YouTube videoları, protetik diş tedavisi uzmanlarına ait olsa da bu videoların içeriklerinin bilgi akışı ve video kalitesi gibi parametreler açısından diğer yükleyicilere göre daha yetersiz olduğu tespit edildi.