Eğitim Bilişim Ağında Yer Alan Türkçe Dersi Videoları Üzerine Bir İnceleme - Arif Çerçi; Murat Ateş; Serdar Derman (Sakarya University, 2015)
Dil öğretiminde temel amaç, dil becerilerinin geliştirilmesi ve öğretimi yapılan dilin kurallarının sezdirilmesidir. Bu doğrultuda öğretim surecine dahil olan bütün etmenler öğretimin verimliliğini artırmak üzere düzenlenir. Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak uzaktan eğitim uygulaması yaygınlaşmıştır. Türkçe öğretiminde de teknolojinin getirdiği yenilik ve kolaylıklardan faydalanmak verimliliği artıracaktır. Bu düşüncelere bağlı olarak son dönemlerde Türkçe öğretimini uzaktan eğitim uygulamalarına uyumlu hâle getirme çalışmaları hız kazanmıştır. Eğitimde fırsatları artırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketinin (FATİH Projesi) önemli birleşenlerinden biri de eğitsel e-içeriğin sağlanması ve yönetilmesidir. Bu amaçla Eğitim Bilişim Ağı (EBA) oluşturulmuş ve elektronik içerikler bu ağ üzerinden hizmete sunulmuştur. EBA'daki e-içeriklerin önemli bir bölümünü ders videoları oluşturmaktadır. Araştırmada Türkçe dersi videolarının sistematik bir anlayışla ele alınması amaçlanmış; böylece bu videoların -"FATİH Projesi" kapsamında- amaca ne ölçüde katkı sağladığı incelenmiştir. EBA'da Türkçe dersi videolarını çeşitli değişkenler bakımından sistematik bir şekilde incelemeye yönelik betimsel bir araştırmadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada analiz edilen Türkçe ders videoları 16 Nisan 2015 tarihinde EBA'da erişilebilen 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenciler için hazırlanmış Türkçe ders sunumlarını kapsamaktadır. 125 ders videosu araştırmacıların her biri tarafından üçer defa izlenmiş önceden belirlenmiş yedi (7) soru açısından incelemeye tabi tutulmuştur. Ulaşılan sonuçlar her alt amaca uygun olarak tablolar hâlinde sonuçlandırılmıştır.