Efektywność ukierunkowanych zajęć z piłki nożnej dzieci w półtorarocznym cyklu szkolenia na wstępnym etapie szkolenia - Tomasz Buraczewski; Leszek Cicirko (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Panuje pogląd, że największe rezerwy w rozwoju gry w piłkę nożną tkwią w metodyce kształtowania zdolności motorycznych (Stuła, 2008). Skuteczność oddziaływania w dużym stopniu zależy od ich zastosowania, to znaczy od racjonalnego wykorzystania metod i form organizacyjno-metodycznych prowadzonych zajęć ruchowych. Celem pracy była ocena efektywności szkolenia w 1,5 rocznym cyklu zajęć z piłki nożnej młodych piłkarzy nożnych w wieku 9-10 lat, Uczniowskiego Klubu Sportowego TOP-54 Biała Podlaska. Badaniami objęto 20 graczy, których poddano ocenie sprawności fizycznej ogólnej i specjalnej oraz koordynacyjnych zdolności motorycznych, zastosowano wybrane próby (za: Cicirko, Syryjczyk, 2000, Ljach, Witkowski, 2004, Talaga, 2004, 2006). Na podstawie analizy badań stwierdzono następujące uogólnienia: 1. Proces szkolenia obejmujący wszechstronny rozwój był na tyle efektywny, że młodzi piłkarze nożni zanotowali postęp we wszystkich przeprowadzonych testach. Istotne statystycznie różnice odnotowano w prawie wszystkich próbach. 2. Uzyskane rezultaty mogą stanowić przesłankę do oceny efektywności pracy szkoleniowej oraz zwiększać prognostyczną rolę systematycznej kontroli danej grupy treningowej w dłuższym okresie. 3. Systematyczne testowanie młodych piłkarzy nożnych wpływa na optymalizację procesu szkoleniowego, dobór form, metod i środków treningowych.