DILEME ETICE ÎN DIAGNOSTICUL IMAGISTIC - Nadejda PISARENCO (Academy of Sciences of Moldova, 2024)
În articol se subliniază importanța diagnosticului imagistic în diagnosticarea și evaluarea bolilor. Se evidențiază faptul că în etapa actuală a diagnosticului imagistic, principiile etice precum echitatea, bunăstarea pacientului, confidenți- alitatea și consimțământul joacă un rol central. Se atrage atenția asupra faptului că aplicarea acestor principii este însoțită de dileme etice. În acest sens, se face o evaluare morală a acestor dileme, precum și a regulilor de interacțiune adecvată a lucrătorilor medicali cu pacienții. Se concluzionează că, având în vedere dezvoltarea rapidă a tehnologiilor și nevoile pacienților, există necesitatea unei discuții și analize constante a aspectelor etice în diagnosticul imagistic.