FORMAREA ŞI STRUCTURA MICROFLOREI INTESTINALE - Sorin Buzinschi (Amaltea Medical Publishing House, 2018)
Populaţia bacteriană a tractului digestiv matur este cuprinsă în principal în 2 încrengături: Bacteriodetes şi Firmicutes. Formarea microbiotei intestinale parcurge o evoluţie stadială. Colonizarea bacteriană se consideră recent că începe in utero. Prezenţa bacteriilor în ţesutul placentar, în membranele fetale, lichidul amniotic şi în sângele cordonului ombilical la feţi şi nou-născuţi sănătoşi sugerează contactul precoce cu lumea bacteriană ca prim pas de instrucţie imunologică. Colonizarea tractului digestiv este continuată şi amplificată după naştere. Naşterea pe cale vaginală induce o populare intestinală care reflectă structura florei vaginale materne. Microbiota intestinală a născuţilor prin cezariană este dominată de flora cutanata şi orală maternă, însă cuprinde şi ecosistemul cutanat al personalului medical şi germeni provenind de pe suprafeţe. Laptele matern conţine bacterii vii provenind din ductele mamare, areolă, dar mai ales din intestinul matern, acesta fiind o sursă de colonizare naturală a intestinului neonatal. Popularea bacterienă fiziologică a intestinului modulează expresia genelor epiteliului pentru toleranţă imunologică, furnizează nutrimente gazdei şi contribuie la maturarea imunităţii sistemice.