TEMEL METAL VE KOR ALT YAPI ÜZERİNE FARKLI KALINLIKLARDA HAZIRLANAN DÜŞÜK ISI PORSELENİNİN RENK STABİLİTESİNİN ESKİTME SONRASI KARŞILAŞTIRILMASI - Evrim Doğan; Ali Zaimoğlu (Ankara University, 2006)
Bu çalışmanın amacı metal porselen ve fullporselen sistemlerin hızlandırılmış eskitme işlemisonrasında renk stabilitesini karşılaştırmaktır.Çalışmada 2 farklı porselen restorasyon incelenmiştir. Grup I: Temel metal kor+ Finesse düşük ısıporseleni, Grup II: Seramik kor+ Finesse düşük ısıporseleni, Örneklerdeki tam seramik kor finesseall ceramic kor materyalinden, metal kor Wiron99 temel metal alaşımından elde edildi. Örnekler0,6mm, 0,9mm, 1,2mm dentin kalınlıklarındahazırlandı. Korların üzerine farklı kalınlıklardadentin porseleni hazırlamak için 8mm çapında birkalıp kullanıldı. Her grup için 10 örnek hazırlandıve toplam 60 örnek incelendi. Bütün örnekler A2renginde hazırlandı. Örneklerin renk analiziMinolta CR 321 kolorimetre kullanılarak gerçekleştirildi. Örneklerin renkleri porselenlerin glazeişleminden sonra kaydedildi. Glazeden sonra örnekler h›zland›r›lm›ş eskitme siklusuna tabi tutuldu. 300 saatlik eskitmeden sonra renk ölçümleri tekrarland›. CIE Lab renk sistemine göre veriler al›nd› ve renk değişiminin hesaplanmas›nda ∆E= [ ∆L* 2+ ∆a* 2+ ∆b* 2]1/2 formülü kullan›ld›. İstatistiksel analiz sonucuna göre porselen tipi ve kal›nl›klara bağl› olarak her üç renk parametresinin L aç›kl›k- koyuluk, a k›rm›z›- yeşil, b sar›- mavi porselen gruplar›nda önemli farkl›l›klar gösterdiği bulundu **p