Zdezorientowana dydaktyka współczesnych czasów - Aleksander Piecuch (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2021)
Współczesna dydaktyka stanęła na rozdrożu. Z jednej strony usiłuje zapobiec obniżającemu się poziomowi kształcenia na wszystkich szczeblach edukacji. Z drugiej, poszukuje możliwości dostosowania się do współczesności i oczekiwań społecznych. Przejawem nowoczesności miały stać się dobrze wyposażone w sprzęt informatyczny szkoły. Powstało wiele nowych projektów (np. Cyfrowa szkoła) oraz pojawiły się nowe koncepcje (kognitywizm, konektywizm) mające dostarczyć rozwiązań sprzyjających podniesieniu efektywności kształcenia. Zarówno krajowe i zagraniczne badania efektywności kształcenia, nie dowiodły jak do tej pory wyższości kształcenia wspomaganego środkami informatycznymi nad tradycyjnymi metodami kształcenia. W artykule  podjęto dyskusję na wspomniane tematy.