Particularități de diagnostic și tratament ale revărsatului pericardic masiv. Caz clinic - Romeo Grăjdieru; Alexandra Grejdieru; Liviu Grib; Elena Samohvalov; Silvia Filimon; Andrei Grib; Doina Tolici (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Bolile pericardului reprezintă grupul de afecțiuni care pot fi izolate sau parte componentă a unor boli de sistem, astfel deosebim pericardite infecțioase şi non-infecțioase. Formele infecțioase mai frecvent sunt produse de infecții virale. În pericarditele și efuziile pericardice de etiologie virală sau idiopatică - prognosticul e favorabil pe termen lung. Principalele sindroame pericardice includ: pericardita (acută, subacută, recurentă şi cronică), efuzia pericardică, tamponada pericardică și pericardita constrictivă. Acest articol reprezintă cazul pacientei N., cu pericardită exudativă idiopatică incesantă și revărsat pericardic masiv, subacut, fară semne clinice și instrumentale de tamponadă cardiacă. Confirmarea diagnosticului a fost realizată prin aplicarea în dinamică a ecocardiogramelor, Ro-grafiilor cutiei toracice, investigarea marcherilor inflamatori, în special a proteinei C - reactive și tomografiei computerizate, fapt ce a permis aplicarea medicației de elecție. Pe fondal de tratament empiric cu antiinflamatoare nesteroidiene și colhicină starea pacientei s-a ameliorat și revărsatul pericardic a regresat.